Τάσεις και Δημόσια Δεδομένα.

Η χρήση του AthensBook από όλους είναι κάτι που μας απασχολεί. Πότε χρησιμοποιεί κανείς το AthensBook; Πόσο συχνά, πόσο άμεσα θα σκεφτεί να ανοίξει την εφαρμογή για να βρεί αυτό που ψάχνει; Τι θα ψάξει να βρεί; Το χρησιμοποιεί μόνον για πληροφορίες ‘ανάγκης’ (φαρμακεία, νοσοκομεία, κίνηση, ATM/τράπεζες) ή και για την κοινωνική πληροφορία που παρέχει; Κάνουμε την κουβέντα συχνά, όχι μόνον επειδή μας ενδιαφέρει να παρέχουμε την πλέον χρήσιμη πληροφορία για την Αθήνα, αλλά επειδή βλέπουμε τάσεις. Τάσεις διαχρονικές, τάσεις εφήμερες, τάσεις εποχιακές.

Η τάση που έχει την κατηγορία των Εφημερεύοντων Φαρμακείων στα ύψη της δημοτικότητας. Η τάση που βρίσκει πολλούς από εσάς να ψηφίζουν με ζήλο τα αγαπημένα τους εστιατόρια, μπαρ, κάβες και ζαχαροπλαστεία, ενώ αντίθετα κάποιοι δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την ‘κοινωνική’ αυτή διάσταση του AthensBook. Η τάση που θέλει τα σαββατοκύριακα να είναι τα πλέον δημοφιλή για τις κατηγορίες διασκέδασης (έξοδος, φαγητό, κινηματογράφοι).

Τις ημέρες αυτές διανύουμε την αρχή των διακοπών για πολλούς Αθηναίους. Για πολλούς η πόλη έχει πάψει να αποτελεί καθημερινότητα και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα στατιστικά της εφαρμογής. Εν διαμέσω της εποχιακής πτώσης όμως έρχεται ένα ‘έκτακτο’ γεγονός να αναταράξει τα νερά (και την στατιστική μας ανάλυση): ενώ τα τελευταία σαββατοκύριακα υπήρξε σταθερή πτώση της τάξεως του 5-10% στις χρήσεις της εφαρμογής, η χθεσινή Κυριακή ήταν η υψηλότερη μετά την κυκλοφορία της έκδοσης 1.6.1 προ ενός μηνός με σημαντική διαφορά (+25%). Η αυξημένη χρήση της εφαρμογής συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς ήδη το AthensBook χρησιμοποιήθηκε 15% παραπάνω στις πρώτες 20 ώρες της Δευτέρας απ’ότι είχε χρησιμοποιηθεί ολόκληρη την προηγούμενη Δευτέρα. Με δεδομένη την κατανομή χρήσεων ανά ώρα την Δευτέρα (βλ. Εικόνα), μέχρι το τέλος της ημέρας η διαφορά θα έχει ξεπεράσει το 20%.

Κατανομή χρήσεων ανά ώρα για την ημέρα Δευτέρα.
[Από το σύστημα ανάλυσης/αναφορών του AthensBook. Ώρες σε UTC]

Σε τι οφείλεται αυτή η ξαφνική και διόλου αμελητέα αύξηση; Η απάντηση είναι σαφής σε οποιονδήποτε παρακολουθεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή οδηγεί αυτοκίνητο: η απεργία των αυτοκινητιστών φορτηγών οχημάτων που έχει επηρεάσει τους οδηγούς σε ολόκληρη την χώρα και έχει δημιουργήσει ουρές χιλιομέτρων στους Αθηναϊκούς δρόμους!

Εν όψει αυτών των γεγονότων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε τις πλέον έγκυρες τιμές βενζίνης στο AthensBook. Τους περασμένους μήνες είχαμε σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των Δημόσιων Δεδομένων και συγκεκριμένα την δημοσίευση της Αγορανομικής Διάταξης [pdf] 5 του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βάσει της οποίας οι πρατηριούχοι καυσίμων είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις τιμές των πρατηρίων τους στον δικτυακό τόπο fuelprices.gr, την βασική πηγή πληροφορίας για καύσιμα στο AthensBook. Ήδη έχουμε παρατηρήσει κάποια (σημαντική αλλά όχι ικανοποιητική, μέχρι στιγμής) αύξηση στην συχνότητα και το πλήθος των πρατηρίων που ενημερώνουν τις τιμές τους. Αυτό μας οδήγησε να τροποποιήσουμε τους αλγορίθμους μας έτσι ώστε να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια για την τιμή των καυσίμων, αποκλείωντας δείγματα παλαιότερης ημερομηνίας που μέχρι τώρα κρατούσαμε ελλείψει εναλλακτικής.

Εάν οδηγείτε αυτοκίνητο και χρησιμοποιείτε την κατηγορία των καυσίμων στο AthensBook, θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια σας και ελπίζουμε η εφαρμογή να έκανε την έυρεση ανοιχτού, φθηνού πρατηρίου ευκολότερη και για εσάς.