Σχετικά με τη διακοπή στο AthensBook Traffic

highway

Από σήμερα το AthensBook διακόπτει — προσωρινά — την παροχή ζωντανής πληροφορίας για την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. Τι συνέβη;

Όπως πολλοί από εσάς παρατηρήσατε, το τελευταίο διάστημα η πληροφορία της ενότητας είχε γίνει πολύ αποσπασματική για να είναι πραγματικά ωφέλιμη. Όπου ωφέλιμη: να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις καθημερινά και ανά πάσα στιγμή για να αποφασίσεις πώς θα πας στον προορισμό σου — όπως συμβαίνει με κάθε ενότητα πληροφορίας του AthensBook. Η διακοπή της παροχής της δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά θεωρούμε πως είναι σωστή και σύμφωνη με αυτό που κάνουμε εδώ και 5 χρόνια.

Στην καρδιά του προβλήματος, ένα ακόμα επεισόδιο της γνωστής σειράς “το ελληνικό δημόσιο-επιχειρηματίας”, που έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των συνεργατών μας στο myroute.gr και μαζί τη δική μας. Τα δεδομένα της κίνησης σε πραγματικό χρόνο που είχαμε μέχρι σήμερα βασίζονταν στην υποδομή παρακολούθησης της κίνησης στους δρόμους με εκατοντάδες αισθητήρες και κάμερες σε διάφορα σημεία της πόλης. Η υποδομή αυτή στήθηκε με έξοδα των φορολογούμενων πριν την Ολυμπιάδα της Αθήνας και δυστυχώς αξιοποιείται από το δημόσιο με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Γιατί ενώ θα μπορούσε να διατίθεται (και βάσει του πρόσφατου νόμου 4305/2014 για τα δημόσια δεδομένα θα έπρεπε ήδη να διατίθεται) δωρεάν ή έναντι χαμηλού αντιτίμου προς όποιον ήθελε να την αξιοποιήσει για την παραγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, έχει βγει εντελώς εκτός αγοράς λόγω μιας εξωφρενικής τιμολογιακής πολιτικής που έχει οριστεί με ΦΕΚ από το μακρινό 2005 — μια πολιτική που δένει τα χέρια των καλών ανθρώπων που την διαχειρίζονται στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) της Περιφέρειας Αττικής. Η ιστορία αυτή έχει αφήσει το ΚΔΚ με κυριολεκτικά μισό πελάτη και τους Αθηναίους χωρίς οικονομικά προσιτή και χρηστική πρόσβαση σε πληροφορία που οι κάτοικοι συγκρίσιμων μητροπόλεων διαθέτουν εδώ και χρόνια. Σκεφτείτε πόσες υπηρεσίες και εφαρμογές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τέτοια πληροφορία για να κάνουν τη ζωή μας στην πόλη ευκολότερη. Αν την είχαμε εμείς στην ολότητά της, θα μπορούσαμε να κάνουμε τις μετακινήσεις με Ι.Χ. στην Αθήνα τόσο απλές όσο κάνουμε την αναζήτηση ανοικτού φαρμακείου ή καλού ασιατικού φαγητού στις 2 το πρωί.

Τι κάνουμε τώρα; Ευτυχώς υπάρχουν εναλλακτικές και τις εξετάζουμε όλες — εμπορικά, τεχνικά και, κυρίως, ποιοτικά. Αλλά υπάρχει και μια ‘κόκκινη γραμμή’ που είναι η επιθυμία μας να προσφέρουμε αυτή την (σήμερα παράλογα ακριβή) καλή πληροφορία σε μια εφαρμογή που είναι και θέλουμε να παραμείνει δωρεάν στο κοινό. Νέα μας θα έχετε, σε κάθε περίπτωση, σύντομα!

One Response to “Σχετικά με τη διακοπή στο AthensBook Traffic”