Push Notifications

pushroundΠριν από μερικά χρόνια, στην αρχή της τρέλας των Push Notifications (Γνωστοποιήσεων), κάποιες επιχειρήσεις και διαφημιστές μας προσέγγισαν ρωτώντας μας εάν θα ήμασταν διατεθειμένοι να στέλνουμε διαφημιστικά Push Notifications εκ μέρους τους. Το οικονομικό κέρδος για εμάς θα ήταν εντυπωσιακό, όμως πιστεύαμε τότε, όπως και τώρα, πως η κατάχρηση αυτού του καναλιού επικοινωνίας θα ήταν καταδικαστική για την αξιοπιστία μας και τη σχέση μας με την κοινότητα των χρηστών του AthensBook. Και έτσι αρνηθήκαμε.

Τις πρώτες αυτές προσεγγίσεις ακολούθησε η εποχή της απόλυτης κατάχρησης των push notifications, μια τάση που πλέον – ευτυχώς – βρίσκεται στην κατιούσα. Διαφημιζόμενοι και, πρωτίστως, διαφημιστές έσπευσαν να επικοινωνήσουν ό,τι πιο ανόητο και ενοχλητικό σε όποιον ήταν διαθέσιμος σε αυτούς, στην πορεία αμαυρώνοντας ένα φανταστικό εργαλείο και θυμίζοντας έντονα την αντίστοιχη κατάχρηση ενός άλλου, παλαιότερου μέσου, του SMS. Σε προσωπικό επίπεδο, για όλη την ομάδα μας, η εντελώς αυθαίρετη ενόχληση από μια εγκατεστημένη εφαρμογή μέσω ενός push notification, τις περισσότερες φορές σήμαινε άμεση απεγκατάστασή της από τις συσκευές μας.

Κι έτσι για πολύ καιρό αποφύγαμε να προσφέρουμε έστω και καθαρά πληροφοριακές γνωστοποιήσεις, φοβούμενοι πως σε αυτό το περιβάλλον της κατάχρησης και της υπερβολής οι χρήστες του AthensBook θα μας τσουβάλιαζαν μαζί με όλους αυτούς που τους ενοχλούσαν σε καθημερινή βάση.

Όμως η αγορά ωριμάζει και οι γνωστοποιήσεις αποκτούν σιγά σιγά τη θέση που τους αρμόζει και αξίζει στη ζωή μας με ουσιαστικότερο περιεχόμενο και λιγότερες – άνευ οποιουδήποτε ενδιαφέροντος – διαφημίσεις. Μετά από πολλή σκέψη και με δεδομένη την σταδιακή ωρίμανση του μέσου, αυτό το καλοκαίρι αποφασίσαμε να αρχίσουμε κι εμείς να στέλνουμε γνωστοποιήσεις. Φυσικά οι γνωστοποιήσεις μας δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ αμιγώς διαφημιστικές, όπως αυτές που είχαμε απορρίψει πριν λίγα χρόνια. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε χρήσιμη πληροφόρηση, που θα χαροποιήσει τους χρήστες μας αντί να τους εκνευρίσει και, ενδεχομένως να τους παρουσιάσει και λειτουργίες του AthensBook που δεν γνωρίζουν. Πολλοί από εσάς, η κοινότητά μας, ίσως δεν έχετε διαπιστώσει ακόμη πως το AthensBook υποστηρίζει γνωστοποιήσεις. Η λειτουργία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, όμως είναι ήδη live εδώ και μερικές εβδομάδες στο iOS ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμη και στο Android.

Στην πρώτη εκτέλεση της τελευταίας έκδοσης του AthensBook θα ερωτηθείτε αν θέλετε να του επιτρέψετε να σας αποστέλλει γνωστοποιήσεις. Αν απαντήσετε ναι, θα λαμβάνετε περιοδικά, κάποιες γνωστοποιήσεις που πιστεύουμε πως θα σας ενδιαφέρουν. Η επιλογή γίνεται αυτόματα βάσει αλγορίθμου που εξετάζει τα χαρακτηριστικά σας και προσπαθεί να σας αποστείλει τις πιο ενδιαφέρουσες σε εσάς γνωστοποιήσεις. Ίσως επειδή χρησιμοποιήσατε κάποιες από τις ενότητες του AthensBook περισσότερο από άλλες. Ή γιατί φαίνεται πως σας αρέσει το ινδικό φαγητό και άνοιξε κάποιο νέο εστιατόριο του είδους κοντά σας. Ή επειδή κινείστε σε συγκεκριμένες περιοχές. Ή επειδή συμβαίνει κάτι εξαιρετικό στην πόλη που πρέπει να το γνωρίζετε — π.χ. κάποιο μεγάλο πρόβλημα στους δρόμους ή μια απεργία που επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Αν πάλι απαντήσατε όχι, σας προσκαλούμε να το ξανασκεφτείτε. Αργήσαμε αρκετά να τις υποστηρίξουμε γιατί θέλαμε να είμαστε βέβαιοι πως ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε σωστά, με σεβασμό στις ανάγκες και προτιμήσεις της κοινότητάς μας και ισορροπώντας το εμπορικό με το χρηστικό σκέλος της λειτουργίας μας.

Ενεργοποίηση Push Notifications στο iOS

Για να ενεργοποιήσετε τις γνωστοποιήσεις στο AthensBook επισκεφτείτε τις ρυθμίσεις του iPhone σας, επιλέξτε ‘Γνωστοποιήσεις’ (Notifications) και στην οθόνη που θα ακολουθήσει βρείτε το AthensBook στη λίστα που ακολουθεί τις γενικές ρυθμίσεις. Ακουμπήστε πάνω του και ενεργοποιήστε τις γνωστοποιήσεις από αυτό.

Πιστεύουμε πως θα βρείτε, αν όχι όλες, σίγουρα τις περισσότερες γνωστοποιήσεις μας χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας.