Απόσυρση της εφαρμογής μας για τα Windows 8

Στα τέλη του 2011 η Microsoft μας έκανε την τιμή να μας ζητήσει να αναπτύξουμε μια έκδοση του AthensBook για τα Windows 8, ως μια από τις τρείς launch εφαρμογές της πλατφόρμας στην Ελλάδα. Η εφαρμογή διατέθηκε αρχικά ως beta το καλοκαίρι του 2012 και όταν τα Windows 8 έγιναν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό τον Οκτώβριο του 2012 ήταν εκεί προσφέροντας μεγάλο μέρος της πληροφορίας της πλατφόρμας μας στους χρήστες των Windows 8.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το AthensBook αναπτύχθηκε σημαντικά, με προσθήκη νέων λειτουργιών αλλά και της Web έκδοσης, που πλέον υποστηρίζει τόσο το παραδοσιακό desktop όσο και tablets και smartphones. Σήμερα η χρήση της Web έκδοσης του AthensBook συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά από χρήστες με συσκευές Windows, τηλέφωνα και υπολογιστές, ενώ η (desktop-only) έκδοση για Windows 8, η οποία είχε αρχικά σημαντική επιτυχία αλλά δεν απέκτησε ποτέ τα επίπεδα χρήσης που θα δικαιολογούσαν διαρκή επένδυση σε νέες λειτουργίες και δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πολύ καιρό, δεν προσφέρει πλέον κάποιο πλεονέκτημα στους χρήστες των Windows 10.

Έτσι, αποφασίσαμε πως, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, θα σταματήσουμε να προσφέρουμε την παλιά έκδοση για Windows 8 στο Windows Store. Για (τους λίγους από) εσάς που χρησιμοποιείτε ακόμη αυτήν την έκδοση, μπορείτε να βρείτε την ίδια πληροφορία και ακόμη περισσότερες λειτουργίες, τόσο για την desktop όσο και για τις mobile συσκευές σας στο http://www.athensbook.gr/web.

Ενώ πάντοτε εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παρέχουμε μια νέα, ενοποιημένη έκδοση για Windows 10 και Windows Mobile, συνεχίζουμε την ανάπτυξη της έκδοσης Web με προσθήκη νέων λειτουργιών και καλύτερη υποστήριξη εγγενών δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω των τεχνολογιών του Web στις μεγάλες πλατφόρμες, από τις οποίες φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Windows.

 


Οι κρατήσεις εστιατορίων είναι εδώ!

postheader1-fs8

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσεις τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης και να ολοκληρώσεις την κράτησή σου σε εκατοντάδες εστιατόρια της Αθήνας έφτασε στο iOS!

Μόλις διατέθηκε στο AppStore η νέα έκδοση του AthensBook για iOS που πέραν των δεκάδων διορθώσεων και βελτιώσεων που παγίως συνοδεύουν κάθε νέα μας έκδοση ενσωματώνει – σε συνεργασία με τους φίλους μας στο e-table.gr, τον καλύτερο και γρηγορότερο τρόπο να κρατήσεις τραπέζι εστιατορίου εν κινήσει σε εκατοντάδες εστιατόρια στην Αθήνα, εκμεταλλευόμενος – παράλληλα – σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις.

Στην ενότητα εστιατορίων του AthensBook θα ξεχωρίσεις τα εστιατόρια με δυνατότητα κράτησης από το μικρό βιβλιαράκι – πολύ συχνά – συνοδευόμενο από το ποσοστό της μέγιστης έκπτωσης που προσφέρει το συγκεκριμένο εστιατόριο.

Ακόμη και η πρώτη κράτηση γίνεται γρήγορα και πανεύκολα. Επιλέγεις τον αριθμό ατόμων, την ώρα και ημερομηνία και αφού ολοκληρώσεις τον συσχετισμό του λογαριασμού σου με το e-table ενημερώνεσαι, μέσα σε δευτερόλεπτα, για την επιτυχή ολοκλήρωση της κράτησής σου. Το e-table θα σε ενημερώσει παράλληλα και με μήνυμα. Η όλη διαδικασία παίρνει δευτερόλεπτα ενώ μελλοντικές κρατήσεις σου μέσω του AthensBook γίνονται ακόμη γρηγορότερα καθώς ο λογαριασμός σου είναι ήδη επιβεβαιωμένος!

Από σήμερα το AthensBook παρέχει την πιό ολοκληρωμένη εμπειρία γαστρονομικής αναζήτησης για τους κατόχους συσκευών iOS στην Αθήνα. Από την εξερεύνηση, την επιλογή, τον σχολιασμό και βαθμολόγηση, την κράτηση τραπεζιού και, γιατί όχι, του τρόπου μεταφοράς (ή και το ίδιο το μέσο) για να φτάσετε στον προορισμό σας, το AthensBook είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία αναζήτησης και κράτησης εστιατορίου για την Αθήνα!

Η δυνατότητα κράτησης παρέχεται και μέσω του AthensBook Web. Η έκδοση του AthensBook για Android δεν συμπεριλαμβάνει ακόμη την συγκεκριμένη λειτουργικότητα. Αυτή θα είναι διαθέσιμη για συσκευές Android στο μέλλον. 


Οδηγός για Πετυχημένα, Χρήσιμα Σχόλια στο AthensBook

 

Όταν διαθέσαμε τα σχόλια για πρώτη φορά στο AthensBook, στην ενότητα των εστιατορίων μόνον τότε (πλέον είναι διαθέσιμα και στα μπαρ/καφέ), το καλοκαίρι του 2012, αποφασίσαμε να προσθέσουμε μια πολύ βασική οθόνη με τους ‘Όρους χρήσης’ για το περιεχόμενο των χρηστών (UGC). Βασικό μας μέλημα ήταν να γνωρίζουν οι χρήστες μας τι ακριβώς μπορούν και τι θα θέλαμε, ιδανικά, να γράψουν για τα αγαπημένα (ή όχι τόσο αγαπημένα) σημεία τους στην πόλη.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτό πέτυχε. Η μεγάλη πλειοψηφία των σχολίων στο AthensBook είναι σχόλια χρήσιμα, που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πληροφορίες για ένα εστιατόριο ή μπαρ/καφέ πριν το επισκεφτείτε, αλλά πολλές φορές, και αφού καθήσετε σε ένα του τραπέζι ή τον πάγκο του μπαρ και προσπαθείτε να βρείτε τι θα παραγγείλετε (ή τι να αποφύγετε). Είναι η πληροφορία που θα σας έδινε ένας φίλος ή φίλη. Η ‘βοήθεια του κοινού’. Αυτός είναι και ο στόχος μας με τα tips!

Τι να αποφύγετε

Υπάρχουν κάποιες φορές που μέλη της κοινότητάς μας αφήνουν σχόλια που απορρίπτονται. Ορίστε οι βασικές κατηγορίες στις οποίες αυτά ανήκουν:

Οι γενικότητες

‘Φοβερό’, ‘Yum υπέροχο’ ή ‘Εντελώς χάλια’, ‘Καλό σέρβις αλλά μέτριο φαγητό’, ‘Το καλύτερο μαγαζί’, ‘φοβερά ποτά και κόσμος’ ή η τοπική παραλλαγή του ‘Το καλύτερο μαγαζί του/της [περιοχή]’ θα κοπούν άμεσα απλά και μόνον γιατί παρέχουν μηδέν πληροφορία στον αναγνώστη. Είναι σχόλια που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τις βαθμολογίες που έχει δώσει ο συγγραφέας τους. Όπως επίσης και η αναφορά πως μια πιτσαρία έχει την ‘καλύτερη πίτσα’ ή πως ένα σουβλατζίδικο έχει το ‘καλύτερο σουβλάκι’. Ή, μια ιστορική αναδρομή όπως το ‘Κάποτε ήταν καλό αλλά τώρα χάλασε’, το οποίο παρότι δίνει κάποια πληροφορήση, αυτή δεν είναι ακριβώς χρήσιμη για το αναγνώστη αν δεν συνοδεύεται από επίκαιρη πληροφορία.

Και είναι κρίμα γιατί, πολλές φορές οι συγγραφείς των σχολίων γνωρίζουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η κοινότητά μας! Ένα εντελώς γενικό σχόλιο όπως το

‘Φοβερό φαγητό’

μετατρέπεται σε ένα απόλυτα ουσιώδες και χρήσιμο σχόλιο όταν προστεθεί το πιάτο στο οποίο αναφέρεται:

‘Φοβερό το κοτόπουλο με τα μανιτάρια και η σαλάτα με το ξινόμηλο’.

Ή, η λεπτομέρεια ως προς το τι ήταν καλό και τι όχι:

Εξαιρετικό και άμεσο το σέρβις αλλά η μακαρονάδα με το πέστο που πήραμε ήταν παραβρασμένη

που είναι απείρως χρησιμότερη του γενικού

‘Καλό σέρβις αλλά μέτρια φαγητά’.

Ή τέλος, το

‘φανταστικό bloody mary! μην αργήσετε αν θέλετε να κάτσετε σε τραπέζι έξω το καλοκαίρι’

αντί του ξερού

‘φοβερά κοκτέιλ’

Αυτά τα περιεκτικά, πλήν όμως σύντομα σχόλια είναι αυτά που θεωρούμε χρήσιμα για τη κοινότητά μας και θέλουμε να βλέπουμε!

Τα συγχαρητήρια ή οι συστάσεις στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Ένα άλλο φαινόμενο είναι αυτό των συγχαρητηρίων ή της κριτικής σε δεύτερο πρόσωπο. ‘Συγχαρητήρια ήταν όλα τέλεια’, ‘Συγχαρητήρια εξαιρετικό ντεκόρ’, ‘Καλό το μαγαζί σας αλλά θα ήθελα γρηγορότερο σέρβις’. Σπανιότερο των γενικοτήτων, προδίδει όμως μια σύγχυση ως προς τον αποδέκτη του σχολίου και μεταφέρει μεν έναν ενθουσιασμό που όμως δεν αφορά τον αναγνώστη μας. Ωραία τα συγχαρητήρια, καλώς τα γράφουν κάποιοι φίλοι μας αλλά όχι ως σχόλιο στο AthensBook. Θυμηθείτε: οι ιδιοκτήτες δεν είναι οι βασικοί αποδέκτες των σχολίων — άλλοι χρήστες σαν κι εσάς είναι. Και σε αυτούς τα συγχαρητήρια ή η κριτική στο δεύτερο πρόσωπο μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Αν θέλετε να συγχαρείτε ή να συστήσετε κάποια αλλαγή στους ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης επικοινωνήστε μαζί τους.

Οι ύβρεις και οι δυνητικές συκοφαντίες

‘Αλήτες’, ‘άσχετοι δεν ξέρουν να μαγειρεύουν’, ‘δηλητηριάστηκα με το γιουβετσάκι του’, ‘βρώμικο’, ‘δεν δίνει απόδειξη’ κλπ.

Αυτά είναι σχόλια που δεν θέλουμε στο AthensBook. Όχι απαραιτήτως επειδή δεν είναι χρήσιμα. Αλλά επειδή είναι υβριστικά, πιθανόν συκοφαντικά και σίγουρα όχι δημοσιευμένα στο σωστό φόρουμ.

Αν διαπιστώσατε υγειονομικά ή φορολογικά θέματα σε κάποια σας επίσκεψη σε ένα κατάστημα, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τον επιχειρηματία και τις αρμόδιες αρχές και όχι να αφήσετε ένα σχόλιο στο AthensBook. Είναι πιο αποτελεσματικό, πιο ουσιαστικό και ασφαλέστερο. Εμείς δεν έχουμε τρόπο να επιβεβαιώσουμε ή να καταρρίψουμε τους ισχυρισμούς του κάθε σχολίου και κατά συνέπεια επιλέγουμε να μην επιτρέψουμε δυνητικά συκοφαντικά σχόλια στο AthensBook. Απαιτήστε ποιότητα και νομιμότητα από τα καταστήματά που επισκέπτεστε και αποταθείτε στις Αρχές όταν αυτά παρανομούν ή σας θίγουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Αν απλά θέλετε να περιγράψετε την κακή σας εμπειρία σε κάποιο κατάστημα, κάντε το με τρόπο που να είναι χρήσιμος αλλά όχι συκοφαντικός ή προσβλητικός. Αν όντως σας πείραξε κάποιο φαγητό, μπορείτε να αφήσετε μια πολύ κακή βαθμολογία για το εν λόγω σημείο και να γράψετε ‘Το φαγητό του ήταν απαράδεκτο, ιδιαίτερα δε το γιουβετσάκι του. Θα το απέφευγα’. Αν δεν σας έδωσαν απόδειξη, ζητήστε τη! Αν αρνηθούν κάντε μια καταγγελία. Μόνον έτσι θα εκλείψει το φαινόμενο ούτως ή άλλως, όχι με ψευδώνυμες καταγγελίες σε έναν οδηγό πόλης.

Οι μασκαρεμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων

Κάποιες φορές οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, οι σύντροφοι ή συγγενείς τους αποφασίζουν να αφήσουν σωρεία σχολίων με απροκάλυπτα διαφημιστικό περιεχόμενο. ‘Το καλύτερο!!! Και πολύ φθηνό! Ελάτε δεν θα βρείτε καλύτερο από αυτό σε όλη την Αθήνα!!!’.

Προφανώς, όταν στόχος σου είναι να παρέχεις μια χρήσιμη υπηρεσία στη κοινότητά σου, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι ιδιοκτήτες να αφήνουν διαφημίσεις για τα καταστήματά τους ποζάροντας ως πελάτες που έχουν πιεί πολύ LSD και τελειώνουν κάθε πρόταση με οκτώ θαυμαστικά. Για ευνόητους λόγους, tips από ιδιοκτήτες ή άτομα που έχουν προσωπική ή επαγγελματική σχέση με κάποιο κατάστημα απαγορεύονται ρητά από την πολιτική περιεχομένου του AthensBook.

Παρέχουμε μια σειρά από υπηρεσίες σε επιχειρηματίες, κάποιες από αυτές δωρεάν, και προφανώς είμαστε ευτυχείς που έχουμε την εμπιστοσύνη και την τιμή να συνεργαζόμαστε με πολλούς από αυτούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως επιτρέπουμε την απροκάλυπτη αλλοίωση μιας βασικής υπηρεσίας της πλατφόρμας μας.

Τα ιδανικά σχόλια

Κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε δεκάδες σχόλια από μέλη της κοινότητάς μας, τόσο μέσω των εφαρμογών μας, όσο και μέσω της παρουσίας μας στο Web. Η μεγάλη πλειοψηφία των σχολίων αυτών είναι χρήσιμα, καλά σχόλια που χαιρόμαστε να βλέπουμε και να εγκρίνουμε προς δημοσίευση.

Ο νέος μας στόχος είναι να εξαλείψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σχόλια που δεν περνούν τον έλεγχο και στη θέση τους να δούμε άλλα, χρήσιμα και ουσιαστικά σχόλια που θα βοηθήσουν περισσότερα μέλη της κοινότητάς μας να βρούν το νέο τους στέκι ή ένα ωραίο εστιατόριο για το επόμενο ραντεβού τους. Αφήστε το σχόλιό σας για κάθε ένα από τα αγαπημένα σας (ή όχι τόσο αγαπημένα σας) σημεία στο AthensBook. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι συγκεκριμένο, σύντομο, περιεκτικό και ουσιώδες! Κάτι που θα θέλατε να ξέρατε εσείς πριν πάτε (ή μόλις φτάσατε) σε ένα κατάστημα. Πέραν από καλό κάρμα μπορεί να κερδίσετε πολλά περισσότερα…


Push Notifications

pushroundΠριν από μερικά χρόνια, στην αρχή της τρέλας των Push Notifications (Γνωστοποιήσεων), κάποιες επιχειρήσεις και διαφημιστές μας προσέγγισαν ρωτώντας μας εάν θα ήμασταν διατεθειμένοι να στέλνουμε διαφημιστικά Push Notifications εκ μέρους τους. Το οικονομικό κέρδος για εμάς θα ήταν εντυπωσιακό, όμως πιστεύαμε τότε, όπως και τώρα, πως η κατάχρηση αυτού του καναλιού επικοινωνίας θα ήταν καταδικαστική για την αξιοπιστία μας και τη σχέση μας με την κοινότητα των χρηστών του AthensBook. Και έτσι αρνηθήκαμε.

Τις πρώτες αυτές προσεγγίσεις ακολούθησε η εποχή της απόλυτης κατάχρησης των push notifications, μια τάση που πλέον – ευτυχώς – βρίσκεται στην κατιούσα. Διαφημιζόμενοι και, πρωτίστως, διαφημιστές έσπευσαν να επικοινωνήσουν ό,τι πιο ανόητο και ενοχλητικό σε όποιον ήταν διαθέσιμος σε αυτούς, στην πορεία αμαυρώνοντας ένα φανταστικό εργαλείο και θυμίζοντας έντονα την αντίστοιχη κατάχρηση ενός άλλου, παλαιότερου μέσου, του SMS. Σε προσωπικό επίπεδο, για όλη την ομάδα μας, η εντελώς αυθαίρετη ενόχληση από μια εγκατεστημένη εφαρμογή μέσω ενός push notification, τις περισσότερες φορές σήμαινε άμεση απεγκατάστασή της από τις συσκευές μας.

Κι έτσι για πολύ καιρό αποφύγαμε να προσφέρουμε έστω και καθαρά πληροφοριακές γνωστοποιήσεις, φοβούμενοι πως σε αυτό το περιβάλλον της κατάχρησης και της υπερβολής οι χρήστες του AthensBook θα μας τσουβάλιαζαν μαζί με όλους αυτούς που τους ενοχλούσαν σε καθημερινή βάση.

Όμως η αγορά ωριμάζει και οι γνωστοποιήσεις αποκτούν σιγά σιγά τη θέση που τους αρμόζει και αξίζει στη ζωή μας με ουσιαστικότερο περιεχόμενο και λιγότερες – άνευ οποιουδήποτε ενδιαφέροντος – διαφημίσεις. Μετά από πολλή σκέψη και με δεδομένη την σταδιακή ωρίμανση του μέσου, αυτό το καλοκαίρι αποφασίσαμε να αρχίσουμε κι εμείς να στέλνουμε γνωστοποιήσεις. Φυσικά οι γνωστοποιήσεις μας δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ αμιγώς διαφημιστικές, όπως αυτές που είχαμε απορρίψει πριν λίγα χρόνια. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε χρήσιμη πληροφόρηση, που θα χαροποιήσει τους χρήστες μας αντί να τους εκνευρίσει και, ενδεχομένως να τους παρουσιάσει και λειτουργίες του AthensBook που δεν γνωρίζουν. Πολλοί από εσάς, η κοινότητά μας, ίσως δεν έχετε διαπιστώσει ακόμη πως το AthensBook υποστηρίζει γνωστοποιήσεις. Η λειτουργία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, όμως είναι ήδη live εδώ και μερικές εβδομάδες στο iOS ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμη και στο Android.

Continue reading…


The AthensBook Recommender

recomm

H τεχνολογία ήταν πάντα βασικό πλεονέκτημα του AthensBook και κρίσιμο χαρακτηριστικό της λειτουργίας του. Σύγχρονοι αλγόριθμοι και καλές τεχνολογικές υποδομές μας βοηθούν να κρατούμε ενήμερη τη πληροφορία μας για τις περισσότερες από τις ενότητες της εφαρμογές — σημεία που ανοίγουν, ωράρια, παρεχόμενες υπηρεσίες, σημεία που έκλεισαν — σημαντικές ενημερώσεις που έγιναν κρίσιμης σημασίας στην Αθήνα της κρίσης όπου επιχειρήσεις κλείνουν και ανοίγουν συνεχώς. Η πλατφόρμα analytics μας, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερη τη χρήση της εφαρμογής αλλά και τις τάσεις στην πόλη — που διασκεδάζετε, τι αναζητάτε το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα, το πρωί σε σχέση με το βράδυ, πως αλλάζουν οι προτιμήσεις των κατοίκων των νοτίων προαστίων σε σχέση με αυτών του κέντρου της πόλης κ.ο.κ. Εκατοντάδες εκατομμύρια σημεία πληροφορίας που προκύπτουν από τις εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας μας.

Όλα αυτά διαμορφώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εικόνα για τη πόλη μας και τις υπηρεσίες μας. Μια εικόνα που, μέχρι εχθές, ‘βλέπαμε’ μόνον εμείς. Μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς χτες το απόγευμα θέσαμε στην διάθεση του κοινού, πρώτα στο Web (αργότερα στο καλοκαίρι και μέσα στις εφαρμογές μας), μια πρώτη έκδοση του Recommender του AthensBook.

Τι κάνει ο Recommender; Χρησιμοποιεί μέρος αυτής της πληροφορίας για να αποφασίσει σχέσεις μεταξύ σημείων μεταξύ τους αλλά και σχέσεις μεταξύ τους και των μελών της κοινότητάς μας.

Από τεχνικής πλευράς ο Recommender μας είναι μια υβριδική, offline/batch λύση που ανανεώνεται τακτικά και συνδυάζει ως κριτήρια τόσο το περιεχόμενο όσο και τα μεταδεδομένα που έχουμε για χιλιάδες σημεία στη βάση του AthensBook και τη πληροφορία που έχουν συνεισφέρει οι χρήστες μας, είτε αυτή είναι δεδομένα διάδρασης με τα σημεία αυτά μέσα από τις εφαρμογές μας (ώρα, ημέρα, εποχή, διάρκεια χρόνου που ασχολήθηκε κάποιος με κάποιο σημείο) είτε βαθμολογίες και σχόλια που έχουν αφήσει γι’αυτά. Είναι μια λύση που κλιμακώνει εύκολα, που είναι εύπλαστη και που σκοπεύουμε να εξελίσσουμε συνεχώς στο μέλλον.

Η πρώτη έκδοση του Recommender περιορίζεται στην συσχέτιση εστιατορίων μεταξύ τους. Οι προτάσεις του recommender αποτελούν έναν ακόμη, συγκεκριμένο, τρόπο εξερεύνησης της πόλης που χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους για να κάνει προτάσεις σημείων και συμπληρώνει τις ‘δημοσιογραφικές’ προτάσεις των Treats! και του Spotlight. Ήδη σε κάθε σελίδα εστιατορίου στο Web (οι προτάσεις του Recommender τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμες και για άλλες ενότητες στο Web) θα βρείτε έξι σχετικά εστιατόρια με αυτό. Έτσι, με αφετηρία ένα εστιατόριο που σας αρέσει, και μεταπηδώντας από το ένα προτεινόμενο εστιατόριο στο επόμενο μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα ενδιαφέροντα, για εσάς, σημεία στη πόλη. Και που ξέρετε, ένα από αυτά ίσως να είναι το επόμενο αγαπημένο στέκι σας!